Pannide hooldamise ABC

Pannid-potid peavad õige hoolduse korral vastu pika aja. Panni eluea pikendamiseks on vajalik meeles pidada panni materjali ning sellest tingitud hooldusnõudeid – iga materjali puhul on need erinevad. Mis on siiski läbiv peaaegu kõikide pannide puhul, on puhastamise aeg – seda tuleb kindlasti teha siis, kui pann-pott on juba jahtunud (erandiks siin on malmpannid, allpool räägime sellest täpsemalt). Kuumale pannile külma vee lisamine on panni kattele kahjulik ning vähendab selle eluiga. Samuti on iga panni puhul oluline, et kasutatakse õiget pliidirõngast – panni põhi peaks olema pliidirõngaga samas suuruses. Nii väldid kahju panni külgedele ning käepideme ülekuumenemist.

Kõikide pannide puhul kehtib ka reegel, et tühjalt panni kuumutada ei tohi. Selle vältimiseks lisa enne kuumutamist juba veidi õli või vett pannile ning alles seejärel aseta pliidirõngale.

Mõned pannid on tähistatud ka nõudepesumärgiga. Selliste pottide-pannide puhul võib puhastamiseks panni panna nõudepesumasinasse, kuid see tuleks pesuprogrammi lõppemisel kohe käsitsi täielikult kuivatada. Samuti tuleks käituda käsitsi pestud pottide-pannidega, kuna niiskus võib panni poorset pinda kahjustada.

Mittenakkuva ehk non-stick kattega pannid

Mittenakkuvaid panne on tänapäeval erinevatest materjalidest – meie valikus on näiteks non-stick pannid keraamilise kattega, valatud alumiiniumist ning keskkonnasõbraliku veepõhise Hydrolon kattega. Et pann esimeseks kasutuskorraks ette valmistada, tuleks seda kõigepealt pehme pesukäsna ja õrnalt seebise veega pesta, siis kuivatada ning seejärel teelusikatäie õliga kokku määrida. Õline pann aseta 1-2 minutiks keskmisel kuumusel pliidile ning lase seejärel jahtuda – pann on nüüd kasutamiseks valmis. Õlitamist soovitame peale igat pesu, kuid järgnevatel kordadel piisab vaid tilgakesest õlist ning kuumutada pole tarvis.

Non-stick panni kasutamisel tuleb meeles pidada, et metallist köögitarbed sellise panniga kasutamiseks ei sobi – ka kahvliga kartulit haarates võib sellega pannile liiga teha. Kasutada tuleks puidust, plastikust või silikoonist köögiriistu, millega väldid kriimustamist. Samuti tuleb vältida kõrgel kuumusel panni kasutamist, see kahjustab mittenakkuvat pinda ja vähendab panni eluiga.

Puhastamine mittenakkuva panni puhul on üldjuhul lihtne – kui pann ei ole väga määrdunud võib pannile jäänud riismed ära pühkida paberrätikuga, soovi korral kasutades veidi kuuma vett. Seejärel võib panni juba hoiustada. Määrdunud panni puhul võib panni pehme švammi ja sooja veega pesta, lisades vajaduse korral veidi nõudepesuvahendit. Ära unusta, et pärast pesu tuleks pann kuivatada ning tilgakese õliga määrida.

Roostevabast terasest pannid

Roostevabast terasest pannid on üldiselt paksema põhjaga, kuid pinnakatteta. Selliste pannidega on võimalik saavutada kõrge temperatuur, kuid tuleb kasutada rohkem rasvainet, et toit põhja kinni ei jääks. Kindlasti sobivad sellised pannid paremini liha praadimiseks, kui muna või omleti valmistamiseks.

Pinnakatteta roostevabast terasest pannid on kriimustustele vastupidavad, nii et pesemisel võib kõrvetanud toidu eemaldamiseks vajadusel ka terasnuustikut kasutada. Alustada tuleks siiski vee ja soola seguga. Pärast pesemist korralikult kuivatada ja tilga õliga määrida.

Terasest pannid

Pinnakatteta terasest pann võib sarnaselt malmpannile aastakümneid vastu pidada õige hooldusega. Kasutatavus paraneb aja jooksul, kuid selline pinnakatteta pann vajab alguses kindlasti sissepõletamist ja peale igat pesu õlitamist, et vältida rooste tekkimist. Meie valikust leiad ka ülipopulaarse pinnakatteta terasest wok panni, et valmistada autentseid aasia köögi toite.

Malmpannid

Uue malmpanniga tuleb kindlasti teha rasvapõletust enne esimest kasutuskorda. Selleks tuleks taimse õliga pann sisse määrida, majaidamispaberiga kuivatada ning seejärel ahjus 180-200 kraadi juures tund aega hoida. Vajadusel tuleks seda protseduuri korrata. Rasvapõletuseks sobib eriti hästi linaseemneõli, kuid seda võib teha ka viinamarja- või päevalilleõliga. Malmpannid peavad õige hooldusega vastu aastakümneid ning korralikult hooldatud pannil ei jää õli või võid kasutades toit põhja kinni. Kui toit hakkab kinni jääma, tuleb malmpannile teha värskendavat töötlemist rasvapõletusega.

Malmist pannid ja potid ei ole köögitarvikute osas pretensioonikad, nii et nendega võib kasutada ka metallist köögiriistu. Malmpannilt tuleks toit kohe pärast toidu valmimist eemaldada ning kui võimalik, siis pann majapidamispaberiga lihtsalt puhtaks pühkida. Kui pesu on vajalik, siis võimalikult vara kuuma (!) vee ja pesukäsnaga pesta. Kui pannil on kõrbenud toidujäätmeid, mis ei taha vee ja käsnaga maha tulla, võib panni ka soola-vee seguga hõõruda. Nõudepesuvahend vähesel määral panni pinda ei kahjusta, kuid soovitatav on sellega pesu vältida. Pärast pesemist tuleb malmpann korralikult kuivatada (seda võib teha ka soojal pliidil) ning seejärel uuesti õrnalt õlitada. Nõudepesumasinasse malmpanne kindlasti panna ei tohi.

Kangekaelne mustus

Kui pannil praetu jäi päevaks kuivama või valmistasid midagi kleepuvat, mis ei taha panni pinnalt puhastamisega lihtsalt minna, on kõige lihtsam täita pann veega ning ajada vesi pannis paariks minutiks keema. Keemise ajal saad ka pannilabidaga natukene mustuse eemaldamisele kaasa aidata, aga pannilabidas vali kindlasti panni materjalile vastavalt. Niimoodi saad veega enamusest mustusest lahti ning pärast jahutamist on seda tunduvalt lihtsam puhastada.

Pannide säilitamine

Vastupidiselt levinud harjumusele, pole toidu säilitamine pannil või potis külmkapis panni pinnale hea, kuna soodustab kulumist. Kindlasti tuleks järelejäänud toit panna säilituskarpi ning seejärel külmkappi ning pann, kui võimalik, kohe jahtumise järel puhastada.

Panne-potte on soovitatav üksteise peal mitte säilitada, sest pealmise panni põhi võib kahjustada ning kriimustada alumise panni pealmist kihti. Kui seda aga vältida pole võimalik, pane kahe panni vahele kas salvrätik või spetsiaalne pannikaitse. Meie valikust leiad värvilised ja mustriga pannikaitsmed.

Ülaltoodu peaks aitama igal perenaisel ja -mehel vajalikku panni valida ning selle eluiga õige hooldusega pikendada. Tuleb kindlasti meeles pidada, et lisaks ülaltoodule peab ennast kurssi viima ka konkreetse toote nõuetega, mis tootesiltidel või kirjeldustes välja on toodud.

Soovime teile uue panni või potiga maitsvaid elamusi!

Kommenteeri

Jälgi meid Facebookis

Hiljutised postitused

Shopping Cart
Scroll to Top

Sinu IDEAS.ee